Asbestemming

Asbestemming

Na de crematie wordt het as van de overledene op zorgvuldige wijze bewaard in het crematorium. In de wet is opgenomen dat het as van een overledene pas na een maand mag worden vrijgegeven. Dit heeft te maken met het feit dat er indien nodig nog sporenonderzoek gedaan kan worden. Bovendien geeft het de nabestaanden de tijd om te bedenken welke bestemming ze het as willen geven. Soms staat deze wens in het testament van de overledene.

Vanwege emotionele redenen kan het voorkomen dat een maand niet genoeg blijkt te zijn. In overleg kan het as dan langer worden bewaard
bij het crematorium.

Voor de asbestemming zijn er kortweg twee opties: het as bewaren of het as verstrooien. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Hoe dan ook zijn er een zeer groot aantal (creatieve) mogelijkheden.


As bewaren

Voor het bewaren van as zijn er vele mogelijkheden. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende asbestemmingen.

In een urn
In veel gevallen kiezen de nabestaanden ervoor om het as te bewaren in een urn. Daarbij kan er gekozen worden uit een groot aantal urnen van verschillende afmetingen en materialen. Zo zijn er urnen gemaakt van keramiek, hout, metaal of biologisch afbreekbaar materiaal.

In een urnenmuur

Veel crematoria hebben een zogenaamde urnenmuur, ook wel columbarium genoemd. Hier is het mogelijk de urn neer te zetten in een nis naar keuze. Eventueel kunt u hier ook iets persoonlijks bijzetten, zoals een foto of een herinnering aan uw dierbare.

In een sieraad

Het is mogelijk om een deel van het as te verwerken in een sieraad, zoals een ring, een ketting of oorbel. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden.
Een goudsmid of winkel voor gedenksieraden kan u helpen bij het maken van een ontwerp.

Tatoeage

Sommige mensen kiezen ervoor om het as te verwerken in een tatoeage. Het as wordt dan gemengd met inkt en onder de huid gezet. 
In het as kunnen potentieel kankerverwekkende stoffen zitten. Bij het laten zetten van een tatoeage moet je daarom vaak een verklaring tekenen waarin staat dat je zelf aansprakelijk bent.


As verstrooien

Veel nabestaanden vinden het fijn om de as van hun overleden dierbare te verstrooien. Dat kan op land of op zee. Er kan ook voor gekozen worden om slechts een deel van het as te verstrooien.

Verstrooien op land

Wanneer u as gaat verstrooien op het land is het belangrijk dat u toestemming heeft van de eigenaar van de grond. Als bestemming kunt u verschillende locaties kiezen:

In de duinen

In een bos

In de eigen tuin

Verstrooien op zee

Een andere optie is om het as te verstrooien op zee. Dat kan vanuit een schip, ballon of vliegtuig en gebeurt in overleg met de uitvaartonderneming. Voorafgaand kan er een korte ceremonie plaatsvinden alvorens het as wordt verstrooid in de zee.