fbpx

Kinderen en overlijden

Voor kinderen is het heel ingrijpend als zij iemand verliezen waar zij veel van houden. Het is heel belangrijk om hen zoveel mogelijk te betrekken bij de gebeurtenissen na het overlijden en de uitvaart. Wij kunnen proberen kinderen te stimuleren maar mogen ze nooit dwingen. Kinderen reageren vanuit hun gevoel en geven vaak zelf aan wat ze al dan niet aankunnen.

Ze kunnen meehelpen om bijvoorbeeld kleding uit te kiezen, een kist, de rouwbrief. Op de dag van de uitvaart kunnen kinderen een bloem neerleggen, kaarsjes aansteken, een gedicht voordragen, een herinnering vertellen of een tekening maken.
Of we kijken samen naar een andere vorm of manier om iets bij te dragen.
Het is mooi als kinderen op een liefdevolle en warme manier worden begeleid.
Open en eerlijk antwoord geven op alle vragen is daarbij essentieel.
Wij kunnen u daarbij adviseren en helpen.

 

Bij een uitvaart waar kinderen bij betrokken zijn, adviseren wij altijd om foto’s te laten maken op de dag van de uitvaart. Ook kiezen mensen daarnaast voor filmopnames van de uitvaart. Vaak gaat zo’n dag aan kleine kinderen voorbij of zij zijn te jong om het zich goed te herinneren. Omdat vaak op latere leeftijd het gemis opnieuw een rol gaat spelen, is het goed om beelden te kunnen tonen. Zo hoort de dood ook bij het leven van een kind, hoe verdrietig en moeilijk dat ook is.

Een eigen kind verliezen

Het is onvoorstelbaar en verschrikkelijk om een kind te moeten verliezen.
Er komt veel op u af in een emotionele tijd.
De wijze waarop men afscheid van een kind gaat nemen, is heel belangrijk, omdat er met veel verdriet maar ook met veel liefde op teruggekeken zal worden. Wanneer uw kind overlijdt, is het van wezenlijk belang, dat u de keuzes die gemaakt moeten worden weloverwogen kunt doen. Het is van belang om actief te worden betrokken bij het afscheid nemen. Juist de eerste momenten na het overlijden is het heel belangrijk om tijd en ruimte te krijgen zodat u in alle rust kunt kiezen. Het is van groot belang om de kans te krijgen zoveel mogelijk zelf te doen. Zelf uw kind wassen en aankleden, eventueel thuis opbaren en een vorm kiezen voor het afscheid en de uitvaart waarin u zich kunt vinden.

Change Language To: German